31 December 2008

meniti 366 hari...

akhirnya penghujung 2008 tiba jua..
membawa pergi segala kenangan suka duka, pahit & manis yang telah aku lalui..
seperti tahun-tahun yang lepas, kenangan itu tetap indah untuk dikenang…
walau pun pahit, aku pasti satu hari nanti ianya tetap manis untuk dikenang..
tahun 2007 tahun penuh kedukaan untuk aku..
alhamdulillah tahun 2008 pula membawa sinar kegembiraan dan memperolehi perkara2 terindah…
sungguh pun begitu ada kalanya terjadi jua perkara yang menyakitkan..
dugaan paling hebat apabila nilai persahabatan teruji..
mungkin selama ini aku terlalu alpa sehinggakan terlupa perkara2 yang sepatutnya aku ambil berat…
hanya memandang dari satu sudut..
hanya kisah pada sesetengah perkara..
hanya menghargai insan di hadapan & melupakan insan di balik bayang yang menjadi nadi pada aku…
dan kini, aku belajar dari kesilapan..
belajar untuk menjadi insan yang lebih baik berbanding semalam..
moga dipermudahkan jalan untuk mencapainya…
selamat tinggal 2008..

musibah melanda...

tak lengkap hidup kalau sesekali tidak diuji dengan dugaan..
berhadapan dengan satu musibah yang cukup menduga perasaan aku..
tapi aku percaya musibah ini mampu mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan kami...
jauh di sudut hati aku percaya yang kesalahan itu tidak berlaku sama sekali...
apa pun,musibah ini tetap diharungi bersulam dengan percaya akan qada' & qadar dari yang Maha Esa...
yang pasti doa akan ku titipkan agar musibah ini segera berlalu pergi...

26 December 2008

paranoid bersarang di hati...

paranoid terjadi tika hati mulai merasa serik...
minda seakan sesak dan mula melahirkan persepsi yang ada kalanya membuat diri terlalu berhati-hati dalam menilai sesuatu sehingga membuat orang lain meluat...
bayangan silam akan terus menghantui kehidupan dalam merangka sesuatu yang baru atau memulakan sesuatu yang pernah ditinggalkan...
tak mudah melupakan meskipun mencuba tuk melakukannya...
Jika berupaya melupakan, paranoid tetap hadir sebagai ingatan seterusnya beraja di hati...
sukar menghindari paranoid sehingga penawarnya telah ditemui...
sememangnya kehidupan ini aneh...
sukar merawat hati yang terluka...
walaupun ianya telah sembuh namun masih menitipkan parut...
parut yang akan terus dikenang dalam mengharungi kehidupan...
jangan biarkan paranoid terus bersarang di hati..buangkan segala prasangka buruk di saat menilai seseorang/sesuatu...

24 December 2008

Merry Christmas...

Ambil kesempatan awal ni untuk ucapkan Selamat Menyambut Hari Natal esok kepada penganut agama Kristian.. Merry Christmas!!!

ada aku kisah!!

meniti hari-hari yang mendatang dengan penuh kegembiraan..menikmati saki-baki panorama keindahan di jendela 2008 dengan penuh kualiti...walaupun kadang2 aku tak mampu membohongi diri sendiri apabila kedukaan bersarang di hati..tapi berkat mengikuti satu seminar satu ketika dulu aku mampu untuk melihat suatu permasalahan di sudut yg cukup positif dan menjadikan kegembiraan itu sebagai panduan agar aku tak mudah alpa dengan rahmat-Nya...terlalu ikutkan perasaan juga membuatkan bebanan hati semakin sarat..maka,aku lepaskan perasaan itu pergi seperti angin yang berhembus laju dengan harapan hati ini tidak dilukai..cuma aku yang mampu menghargai hatiku sendiri di saat tiada yang sudi...unsur paksaan hanya akan memakan hati..tiada gunanya mengharap keajaiban akan datang meskipun aku sedia maklum perubahan tidak akan terjadi...harapan tinggal harapan..aku yang berharap tapi kau sendiri tak pernah kisah dengan apa yang aku harapkan..nampaknya hati ni pun dah penat untuk berharap lagi...kisahkan insan yang kisah aku..pengajaran untuk aku supaya buka mata hati...jangan asyik seronok dengan dunia yang aku cipta sendiri..sebaliknya ada lagi insan lain yang lebih kisah tentang aku..
buat insan yang berkenaan, ada aku kisah!!!!!

23 December 2008

Tanpa Kekasihku - Agnes Monica

Langit begitu gelap, hujan juga tak kunjung reda
Ku harus menyaksikan cintaku terenggut tak terselamatkan
Ingin ku ulang hari, ingin ku perbaiki
kau sangat ku butuhkan
Beraninya kau pergi dan tak kembali

Dimana letak surga itu
Biar kugantikan tempatmu denganku
Adakah tanda surga itu
Biar kutemukan untuk bersamamu

Kubiarkan senangku menari di udara
Biar semua tahu kematian tak mengakhiri
cinta..

Apalah artinya hidup tanpa kekasihku
Percuma bila aku disini sendiri

Kekasihku, bersamamu
Kekasihku, bersamamu
Kekasihku, bersamamu
Kekasihku, bersamamu
Kekasihku, bersamamu

~ memandangkan aku minat ngan si pelantun lagu ni maka byk lagu2nya menjadi pilihan aku. Antaranya lagu nie..actually takde kena mgena pun ngan life aku...just suka ngan melodinya..so, enjoy...

Warkah - Bau Band

Takkan lagi aku menunggu
kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
puasku mengharapkan dirimu
seperti mereka yang punya cinta

Diriku tanpa dirimu
kau tempuhi penuh bahagia
diriku mahu kau tahu
pedih ini kau tak terasa

Warkahku mengharapkan dirimu
seperti yang aku kenali dulu
setiaku menantikan dirimu
seperti setianya terhadap diriku

Tapiku melepaskan mu
melangkah namun tak berdaya
terusku terus menunggu
cinta yang takkan pernah ada


~ (_'')

22 December 2008

harapan....

suramnya hari sesuram hati yang rawan
gundah gelana dek tercuit jiwa
khilafnya makhluk bernama manusia
letak harapan setinggi everest sehingga lupa jejak di bumi
hati yang rapuh teruji lagi
konflik kehidupan silih berganti
menangani permasalahan, kematangan ganjarannya
motivasi hati, pandang sudut positif
terasa hipokrit sejenak diri
berlagak tenang tapi kocakan hati hanya Dia yang mengerti
namun, kekangan hidup akan terus dihadapi
pengajaran terindah yang cukup berharga
pastikan posisi harapan tidak setinggi melangit
nescaya apabila ianya tersungkur menyembah bumi
impaknya kurang berbekas di hati...

18 December 2008

christmas party @ office...


present exchange... :p

betapa bahagianya menjadi rakyat malaysia bila semua perayaan dapat disambut dengan gemilangnya tanpa mengira warna kulit mahupun agama yang dianuti...bt pertama kalinya dalam hidup aku berpeluang merayakan krismas dengan opismate..macam biasa kitaorg bt makan2 sikit + btukar2 hadiah..
so, menu for today bukan 'kudapan segera'..hikhik..sekali sekala nak gak tukar juadah gak..kalau asyik makan benda yang sama tentunya perut akan protes tanda inginkan kelainan..




nasi tomato + kuew teow goreng + crabball goreng + fruit juice



nilah kelebihannya bila bkerja dengan mereka yg berlainan bangsa...muhibbah!!!..kalo sebelum nie aku bpeluang merayakan chinese new year & da best part bile dapat angpow la kan..hehehe..so, da same feeling when i celebrate christmas eve... :D
antara present yg aku dpt :-



multi case


'door gift'


my christmas present...

16 December 2008

CicakMan 2 Planet Hitam...


lama aku x nonton wayang..
sejak dah memegang status single ni jarang aku nonton wayang..
xde masa + xde member..
yelah semua pun bz ngan hal masing2..
but it's ok..
already immune with this situation..happy.. :D
aku layan CicakMan 2 Planet Hitam ngan family..
juz tengok kat IOI Mall...
mls nk pg jauh2..
sure jem + susah nk cari parking..
lagi2 hujan..
sure sesak...
adoyaii...penat seh nk drive..
makanya kitaorg decide g IOI Mall jer...
hasil karya 'bang chik' @ Yusry Abdul Halim yg pada aku mmg superb..
sekuelnya sama hebat ngan yang dulu..
kali nie aksi lagi padat..
enjoy aku layan citer nie...
cuma lawak sang cicakman di kurangkan...
atas permintaan penonton katanya...
yg paling aku suka watak rrama..
ok la si Tamara bawa watak nie..
kontra ngan watak dia dlm Hikmah Series..
ape pun kredit + tabik spring untuk warga kerja CicakMan 2 Planet Hitam..
antara hasil kerja terbaik dalam industri perfileman kita yang agak suram ketika ini..

09 December 2008

salam aidil adha....

salam aidil adha...
puchong dilanda hujan so, perancangan menziarahi sanak saudara terpaksa dianjakkan...
agak petang baru lah aku dan keluarga tercinta meninggalkan puchong...menuju ke Kampung Subang...
tak balik ke kampung pun...
cuma melawat makcik tercinta...
dalam perjalanan ke sana pun masih lagi bumi dibasahi hujan...
maka dengan berhati-hati aku memandu...
pandu cermat jiwa selamat...
hari raya ku anggap sebagai medan untuk berkumpul bersama sanak saudara...
jadi, tentu sudah terbayang aktiviti yang akan dilakukan..
macam biasa, masak beramai-ramai dan
makan pun beramai-ramai....
meriah + seronok = bahagia...

01 December 2008

Disember menjengah tiba....

well, dah masuk bulan disember..
bermakna tinggal 30 hari sebelum tirai 2008 dilabuhkan..
bulan nie yang paling best bile banyak 'public holiday'..hehehe..
bulan nie gak menyaksikan aku akan menjejakkan kaki di bumi Johor..
ada wedding invitation..
apa pun, disember tetap akan berlalu seperti bulan-bulan lain..
yang penting, kita enjoy!!!

27 November 2008

...

"Lari lari lari
aku lari tinggalkan semua ini
Untuk mencari-cari
cari ketenangan diri
Pergi pergi pergi
engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu
engkau hadir dalam diri ini
Keluhan hatiku tak siapa yang tahu
Ku simpan semua sebak didada
Biarpun ku yang terluka"

bait-bait lagu ini ku karang indah di hamparan pasir yang memutih...
dengan harapan apabila ombak menjengah maka terhakis la ia..
membawa semua kenangan itu
jauh ke tengah lautan dan tenggelam
sama seperti apa yang aku inginkan
walaupun hati nurani ku tidak mengizinkannya...
aku penat dibayangi kenangan
biarlah ia bebas pergi disaat aku
mulai bersedia untuk melepaskannya...

26 November 2008

be tough...

tinggalkan semua kenangan...
jangan biarkan ianya menguasai emosi...
layari hari yang mendatang dengan penuh kecekalan...
u have to control the situation..not situation controlling ur life!!!

25 November 2008

sepetang di Mid Valley

family gathering..not in our planning actually..spontan idea datang maka bergerak la kitaorang berlima menuju ke Mid Valley...walau pun cuaca agak kureng sikit sebab hujan melanda tapi tetap tak mematahkan semangat kami..hehehe...lagi pun bukan senang nak berkumpul macam ni..lama jugak kitaorang tak berkumpul macam ni..last gathering masa aidilfitri lepas..just window shopping..ramai gak manusia kat mid valley ni..so, keadaan agak sesak..but still fun..
plan nak main bowling but wrong timing..it's full..ader tournament..so, kitaorang just memenuhkan isi perut..hahaha..kali nie Shakey's Pizza jadi sasaran..

pose before eat...

one happy family... :D

'mereng' siblings...ngehngeh...

one thing yang akan selalu aku buat bila menjejakkan kaki di Mid Valley, buy my San Fransisco Ice Blanded..yummy..my fav..kira punah la diet aku untuk hari tu...tapi takpe...asalkan dapat memenuhi utiliti sut aku, kira ok la tu kan..hahaha...

my fav...

apa pun, memang hari yang happy untuk family aku..sesekali dapat lepak..penat tapi happening..

21 November 2008

island red cafe

one of my fav place kat puchong...kira makanan kat sini memenuhi citarasa aku...lagi satu memang berbaloi makan kat sini..big portion but come with reasonable price...antara menu yang jadi pilihan aku mehun tomyam dengan Island Fu Jian Noodle Penang Style...memang superb..
aduhai, tengok photo ni pun dah boleh buat aku terasa lapar...hahaha...

20 November 2008

apabila masalah menjengah kehidupan...

redahinya apabila datang
usah diragukan keupayaan diri
biarpun ianya semakin berselirat
pasakkan tiang positif
lenyapkan petualang yang beraja di hati
ambil masa
kenali diri dalam menjejak jawapan
pastikan tak gelincir dari landasan
hadapi dengan senyuman berkubukan kecekalan
Insya-Allah akan terlerai segala kekusutan

63 petua...

musim cuti sekolah dah bermula...bermakna musim walimatulurus berkunjung tiba...normal la kan..time cuti sekolah ramai la yang ambil kesempatan menamatkan zaman bujang...
macam selalu setiap pagi aku akan menjamu minda dengan bahan bacaan ilmiah iaitu surat khabar...tertarik pada helaian variasi Harian Metro edisi tengah bertarikh 20 November 2008 di mana memuatkan 63 petua dari Datuk Dr. Fadzilah Kamsah yang boleh dijadikan amalan oleh mereka yang bercinta atau pasangan yang akan melayari alam rumah tangga...termasuk la sebagai ingatan untuk aku yang pastinya akan melalui alam itu...hehehe...

  1. Doa yang berterusan
  2. Patuh ajaran agama
  3. Murah dengan pujian
  4. Murah dengan khidmat
  5. Murah dengan belaian kasih sayang
  6. Murah dengan sentuhan (lebih afdal untuk mereka yang sah ok..)
  7. Mencari kebaikan pasangan
  8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda (teknologi berkembang pesat maka gunakan dengan sebaik-baiknya..)
  9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran (learn from mistake!)
  10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan..
  11. Menilai diri daripada perspektif pasangan (cermin diri)
  12. Berfikiran terbuka - boleh tegur menegur
  13. Berani mengambil risiko emosi - tegur / perubahan / berpisah sementara
  14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan
  15. Tolak ansur (kriteria paling penting pada aku la..)
  16. Menghormati dan mengambil kira 'gerak batin' (intuition) perempuan
  17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata (kena balance)
  18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan
  19. Mengubah diri untuk meransang perubahan pada pasangan (from worst to best)
  20. Sanggup berkorban untuk pasangan (tapi ada batasan)
  21. Menghormati pasangan
  22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada
  23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai
  24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan
  25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur
  26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan
  27. Meletakkan hak kepada pasangan
  28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan
  29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan
  30. Mengawal marah. Buat perjanjian
  31. Mencari penyelesaian dalam sitiasi 'menang-menang'
  32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah
  33. Menghormati sifat semulajadi pasangan
  34. Memahami peranan 'pasangan'
  35. Hubungan perasaan sesama pasangan
  36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati (luahkan la hatimu)
  37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua sahaja yang tahu (yang nie interesting...)
  38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri
  39. Tujuh kali puji dan satu teguran
  40. Sebut 'I love U' sepanjang masa
  41. Banyakkan bergurau dan bermesra
  42. Sentiasa berterus terang
  43. Beri masa untuk perubahan berlaku ~ sabar
  44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran
  45. Elakkan salah pasangan
  46. Cari titik pertemuan
  47. Selesaikan masalah hari ni pada hari ni gak (jangan 'baki bawa kehadapan'..hikhik)
  48. Lebih banyak memberi daripada menerima
  49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan
  50. Sentiasa bersemangat ~ bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya
  51. Seimbangkan hubungan dari segi mental, pendidikan, ilmu, emosi, fizikal & ekonomi, sosial dan spiritual
  52. Jangan berjauhan terlalu lama - kecuali terpaksa
  53. Tidak terlalu mengongkong (PENTING!!)
  54. Tidak bertindak bersendirian
  55. Memberi peluang untuk berbeza pendapat atau pandangan, hobi, kegemaran, makanan, citarasa, warna pilihan dan pelbagai lagi
  56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa
  57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif
  58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa)
  59. Tidak meminta yang bukan-bukan
  60. Bentu undang-undang atau percaturan dalam rumah tangga
  61. Mencari kelainan dan perubahan positif
  62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun
  63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah swt

19 November 2008

pergilah kenangan...

kenangan itu indah..
bila ianya manis untuk dikenang
namun bila berhadapan dengan kenangan yang menyesakkan
fikiran terawang-awang..
seolah mencari ruang untuk disumbatkan kenangan itu
yang pastinya bukan di kotak minda..
pahit atau manisnya kenangan itu
semestinya memberi impak yang cukup besar
dalam diri mahupun kehidupan
yang pasti..
semakin cuba untuk dilupakan
semakin ia mendekatkan jaraknya
suka atau tidak..
kenangan itu sudah pun menjadi sebahagian dalam diri...
pahit atau manis..
ianya tetap akan dikenang...

18 November 2008

SUCI DALAM DEBU

Engkau bagai air yang jernih
Di dalam bekas yang berdebu
Zahirnya kotoran itu terlihat
Kesucian terlinding jua

Cinta bukan hanya di mata
Cinta hadir di dalam jiwa
Biarlah salah di mata mereka
Biar perbezaan terlihat antara kita

Kuharapkan kau kan terima
Walau dipandang hina
Namun hakikat cinta kita
Kita yang rasa

Suatu hari nanti
Pastikan bercahaya
Pintu akan terbuka
Kita langkah bersama
Di situ kita lihat
Bersinarlah hakikat
Debu jadi permata
Hina jadi mulia

Bukan khayalan yang aku berikan
Tapi keyakinan yang nyata
Kerana cinta lautan berapi
Pasti akan kurenang jua

~ lagi satu lagu yang membuatkan aku terkenang si dia..lagu nie lagu terakhir yang aku dengar di dendangkan olehnya...sesungguhnya kenangan itu indah...

HURT

Seems like it was yesterday when I saw your face
You told me how proud you were but I walked away
If only I knew what I know today
Ooh, Oooh...
I would hold you in my arms
I would take the pain away
Thank you for all you've done
Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do
To hear your voice again
Sometimes I want to call you
But I know you won't be there

OOh, I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself, by hurting you.

Somedays I feel broke inside but I won't admit
Sometimes I just want to hide, cause it's you I miss
And it's so hard to say goodbye
When it comes to this
Oooh, Yeah...

Would you tell me I was wrong?
Would you help me understand?
Are you looking down upon me?
Are you proud of who I am?
There's nothing I wouldn't do
Just to hear your voice again
To look into your eyes
And see you looking back

OOh, I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself, Oooh...

If I had just one more day
I would tell you how much
That I've missed you since You've been away.
Oooh, It's dangerous
So out of line...
To try and turn back time...

I'm sorry for blaming you
For everything I just couldn't do
And I've hurt myself...
By hurting you...

~ setiap kali aku dgr lagu nie fikiran aku straight teringatkan insan yang paling berharga dalam hidup aku..malangnya dia telah pergi meninggalkan aku..pergi yang takkan kembali...Al-Fatihah mengiringimu disana...

luv ya..!

selain daripada famili yang menjadi aset penting dalam hidup kita, peranan kawan juga tak terkecuali…sedar atau tak, kita menghabiskan hampir separuh masa kita dengan mereka..sebab tu pengaruh sahabat lagi berkuasa dari famili…ada sesetengah perkara sukar untuk dikongsikan dengan famili…berbanding dengan kawan, cerita la apa jenis ceritera sekali pun..takkan ada jurang..lagi-lagi dengan sahabat rapat kita…aku rasa, antara penyebab yang menjadi penyumbang pada puncanya kita lebih mempercayai mereka berbanding famili sendiri adalah jarak umur…yelah, perbezaan usia akan mewujudkan perbezaan ideologi..aku sendiri mengakui akan kebenarannya..ibu bapa kita hidup di era yang lain dan kita pula dilahirkan di era selepas mereka...jadi tentunya akan mewujudkan perbezaan ideologi yang cukup ketara…dan dari situ la konflik akan terjadi..maka untuk mengelakkan ketegangan hubungan yang kritikal dek perbezaan ideologi, kita pantas menjadikan sahabat sebagai sumber rujukan untuk berkongsi pendapat mahupun luahan hati…tapi, walaupun berkongsi ideologi yang hampir sama, kebarangkalian untuk terjadinya konflik antara sahabat tetap tinggi..secara logikal, sedangkan dengan famili pun kita boleh bertegang urat apatah lagi dengan sahabat yang pada mulanya adalah orang asing yang masuk dalam kehidupan kita..tiada yang mustahil…justeru itu, adat sebuah persahabatan sesekali dilanda tsunami..hanya untuk menguji sejauh mana teguhnya sebuah kubu persahabatan…penting disini adalah cara untuk menanganinya…ada yang boleh diselamatkan dan ada yang kita tak patut selamatkan…pilihan kita yang tentukan…
aku sendiri mengalami pasang surutnya perjalanan sebuah persahabatan…tipu la kalau ianya tak terjadi..sesekali hati terusik dek perangai sahabat sendiri yang ada pelbagai warna seceria warna pelangi…dan sesekali mereka juga terasa hati dengan kelakuan aku yang tak seberapa nak indah ni..hehehe…nilai dari sudut yang positif, semua tu bertujuan untuk kita saling mengenali dan bersikap lebih matang sejajar dengan peredaran usia…apa yang aku cuba tekankan kat sini, sahabat atau famili kedua-duanya sama penting dalam kehidupan kita…hargai mereka sementara ada..dari mereka sebenarnya kita banyak belajar tentang erti kehidupan dan mengenal jati diri…

~ special dedicated to my family and also to all my frenz xspecially Epull, Ija & Akis..thanks for everythin’ babe..luv ya!!!

17 November 2008

so sorry babe...

Panjang diskusi aku dan Ija bila terlerainya konflik yang terjadi antara aku dengan dia..
well, setelah usia persahabatan menjangkau hampir empat tahun, tsunami melanda friendship kitaorg…
ape pun, episode tsunami tu dah pun berlalu…
buang yang keruh ambil yang jernih…
yang penting...
konflik ni buat aku sedar yang kita nie cuma manusia biasa yang menumpang di bumi Allah…perlunya lebih toleransi antara kitaorg…
masing-masing ada masalah sendiri dan seharusnya kitaorg lebih peka antara satu sama lain…sepanjang tempoh tu jugak baru aku tahu betapa pentingnya dia dalam hidup aku..
‘somethin’ missing in my life’..
kejamnya aku bila dia dirundung derita tapi aku mementingkan diri sendiri dengan terbawa-bawa ke dalam konflik yang ala-ala manja ni..
perasaan bersalah menyelubungi jiwa tatkala dia memerlukan aku untuk memberi semangat..
tapi aku biarkan keegoaan membutakan hati…
my frenz instinct ada memberi petanda yang dia dalam situasi yang tak seberapa nak best..
tapi aku bak ‘’kura-kura dalam perahu..pura-pura buat tak tahu’’…
tentunya aku bukan sahabat sejati kerana gagal meminjamkan bahu untuk dijadikan alas air matanya,
gagal menjadi ‘tukang sorak’ di saat semangatnya mulai luntur,
gagal sedekahkan telinga untuk mendengar keluh-kesahnya…
dan gagal menjadi kaunselor yang tak bertauliah di kala dia perlukan buah fikiran yang bernas dalam mengharungi permasalahan yang merumitkan…
inilah padahnya bila emosi menguasai keadaan…
namun, setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya…
pengajaran yang dapat ku kutip untuk dijadikan pedoman dalam melayari persahabatan…
ada kalanya kita perlu mengalah untuk menyelamatkan keadaan..
pada aku tiada istilah kalah menang dalam persahabatan…
yang ada cuma formula untuk memanjangkan hayat persahabatan
dan formula itu la yang perlu dicari…

14 November 2008

makan time...

kadang2 opis kitaorg akan buat gathering...saje nk kumpul ramai2..time nie la leh borak sakan...kongsi cerita..sambil makan kitaorg akan borak2...hilang sikit stress keje kan...ye la masing2 bz ngan kerja nak borak pun sampai tak sempat..ralit mengejar deadline! time nie la peluang dimanfaatkan dengan sewajarnya...antara menu menjadi santapan perut kitaorang :-

my meal..hehehe...punah diet aku..huhu...

KFC

PIZZA HUT

CHOCOLATE PUDDING

our desert..nyummy...

COLOURFUL DESERT...
memang meriah kan...kalau perut dah kenyang alamat mata mulai kuyu...itu yang payah tu..bile dah makan after that sure rasa ngantuk plak...tapi takpe..aku ade cara..apa lagi, abiskan le keje yang menimbun-nimbun tu.. tak gheti2!!!

Andai Itu Takdirnya...


Antara latest novel yang aku baru baca…karya nukilan Siti Rosmizah..actually aku dapat info nie dari majalah remaja…tertarik plak ngan inti pati penceritaannya..memandangkan dlm remaja tu, kisah novel nie di jadikan novel bersiri, aku pun apa lagi terus la cari di gedung2 ilmu yang berhampiran…almaklum la, perasaan ingin tahu kisah pengakhirannya membuak-buak di lubuk hati…al hamdulillah dapat aku menjadi antara ribuan pemilik novel ni…
aku dah ‘khatam’ banyak kali..hehehe…memang penceritaan yang cukup menyentap kalbu…bayangkan ,dah banyak kali aku baca novel ni tapi retina mata ni tetap merembeskan airnya…walau pun aku dah tahu isi kandungannya tapi bila baca sekali lagi pun tetap perasaan hiba menyelubungi jiwa…kisah Syed Aizril yang kukuh dengan kubu keegoaan, kisah keluarga golongan atasan yang masih memandang status sebagai pengukur kebahagiaan, nilai persahabatan Umairah yang cukup jitu, si sahabat sejati yang tak sanggup melihat sahabatnya dirundung derita…dan pendukung utama novel ini, Aleya yang kebal dengan ketabahan sebagai senjata…terus terang kalau aku menjadi Aleya, aku tak mungkin setabah dia…lagi – lagi bila berhadapan dengan kisah perasaan…aku cuba untuk tak bersikap paranoid tapi lumrah manusia, hanya pandai menghargai bila saat kehilangan menjelma…memang ianya hanya la novel semata-mata tapi banyak pengajaran yang dapat di cari gali untuk dijadikan panduan dalam melayari kehidupan..walau setinggi mana pun darjat keturunan, kita tetap sama di sisi Allah S.W.T…walau sehebat mana pun dugaan yang singgah, andainya hati masih berpaksi pada yang Esa, Insya-Allah ada sinar bahagia di hujung derita…di sebalik yang tersurat pasti ada yang tersiratnya…aku mungkin tak setabah Aleya tapi aku boleh mencontohi ketegasan Umairah…kisah kehidupan hanya Allah sahaja yang maha mengetahui!!

11 November 2008

minggu bz...

bz ngan wedding preparation my kezen..
itu pun xla aku sumbang 100% tenaga...
juz amik tau ape yg patut jer..
yelah, dulu pun dorg bukan amik tau sgt bile ader kezen yg kawen...
mmg terasa hati la!!
bukan kitaorg nk duit berguni2 pun...
yg penting 'turun padang' bile ader majlis2/kenduri2 family..
campur ngan family..sama2 buat ape2 yg patut...
ini kalo dtg mkn jer, payah la!
bukan org lain pun..kenduri family awak gak!!
time nie la nk kenal ngan sedara mara..
merapatkan sillaturrahim, mengeratkan persaudaraan...
tp nak buat camne kn..
dh dorg perangai camtu...
ape pun, kitaorg yg lain2 nie try to think positive..
lg pun, aku dh slow talk ngan dorg...
tpulang lepas nie kalo nk berubah or still kat takuk yg sama...
kita bukan leh pakse org berubah kn..
pandai2 la pikir sndiri...
at least aku dh ckp ape yg terbuku kat sanubari aku nie..hikhik...
al hamdulillah majlis tu bjalan ngan lancar..
walau pun ujan trun sekejap...
but it's ok...
ujan rahmat...
lastly, aku doakan kezen aku tu bahagia & kekal sepanjang hayat...Amin...
aku punye turn???
lambat lagi rasenye..
camno nk bgelar mrs kalo calon pun aku xder lagi nie..huhuhu...
still searching!! hikhk..

T.LeClerc Workshop...


last Friday company aku organize make up workshop for staf..
aku pun ape lagi, amik kesempatan join da club...
bukan ape..at least aku tau la serba sedikit tips2 psl make up nie..
x la muka pucat jer kn..kurang2 ade gak la serinya..hehehe...
byk tips yg aku dpt..
cthnya skill yg betul utk letak make up!!
after join this workshop baru le aku tau...
bukan susah sgt pun nk make up...
senang jer..
yang penting bahan2 asas ader..
feel confident baru la ok..
ape pun, aku bukan le addict sangat ngan cosmetic nie..
saje nk upgrade knowledge...
satu lagi anjakan paradigma dalam hidup aku....hikhik...





07 November 2008

declare ur love...

Around the corner I have a friend,
In this great city that has no end,
Yet the days go by and weeks rush on,
And before I know it, a year is gone.
And I never see my old friends face,
For life is a swift and terrible race,
He knows I like him just as well,
As in the days when I rang his bell.
And he rang mine but we were younger then,
And now we are busy, tired men
Tired of playing a foolish game,
Tired of trying to make a name.
'Tomorrow' I say! 'I will call on Jim
Just to show that I'm thinking of him.'
But tomorrow comes and tomorrow goes,
And distance between us grows and grows.
Around the corner, yet miles away,
'Here's a telegram sir,' 'Jim died today.'
And that's what we get and deserve in the end.
Around the corner, a vanished friend
Remember to always say what you mean.

If you love someone, tell them.
Don't be afraid to express yourself.
Reach out and tell someone what they mean to you.
Because when you decide that it is the right time it might be too late.
Seize the day.
Never have regrets.
And most importantly, stay close to your friends and family, for they have helped make you the person that you are today...

~~ actually aku dpt poem nie dari email & saje nk share kat sini.. :) so, enjoy!!

06 November 2008

6 hari di bulan November...

my emotion not stable at all...
still lagi tbawak2 konflik yg blaku last month..
maybe sbb dh lame sgt aku mdiamkn diri...
and tak kisah ngan ape yg jadi..
actually bukan tak kisah tp buat2 x kisah..
at da end, aku gak yg suffering...
so, now i just need my own space...
bagi diri cool dulu then baru bhadapan ngan dia...
dia pun baru realize yg aku dh mula terasa hati...
dari mane dia tahu???
entah..aku pun x amik peduli...
sms dia pun aku x reply...
just nak bagi ruang kat friendship kitaorg...
aku tau yg dia ade prob gak..
so, biar masa sbg penentu...
bile aku dh cool nnt aku sndiri yg akn call dia..
kejam ke aku nie???
well, i dont think so!!

04 November 2008

titipan buat sahabat...

adat sebuah persahabatan
ada pasang
ada surutnya
sedangkan lidah lagi tergigit
ini kan pula hubungan sesama manusia
bukan niat mengeruhkan keadaan
namun, hati ini terlalu rapuh
lantas ianya mudah terluka
nilai persahabatan melebihi segala-galanya
aku tak minta emas permata sebagai tukaran
aku taknak wang berkepuk sebagai balasan
cuma ku mohon sedikit pengertian
cukuplah sekadar timbang rasa
agar diri terasa dihargai
agar diri tidak sendiri

mindaku berfikir...

entah apa yang bermain di fikiran…
tak tahu apa persoalan yang cuba dirungkaikan…
mindaku pantas mencari jawapan…
tapi malangnya tak ketahuan…
apakan tidak…
mencari sesuatu yang tak pasti…
mindaku tetap berfikir…
terus berfikir dan berfikir…
menghampiri detik 1 pagi…
mataku masih terbuntang dek minda yang bekerja lebih masa…
pusing kiri nampak tingkap, langsir kuning…
pilihan ibu tersayang…
ku goyang-goyang kaki…
masih tak lena…
pusing kanan nampak pintu…langsir sama…
ku goyang-goyang lagi kakiku…
masih juga tak lena…
pantas ku bangun dan terus duduk…
menghadap kipas yang kelajuannya paling maksima…
pujuk minda..tolong la tidur,esok teman kerja…
ku baring semula dengan harapan…
dapatlah ku nikmati kualiti tidurku…
namun masih gagal…
mata ini tetap berkelip-kelip memandang siling…
akhirnya jalan penyelesaian ku ambil…
ku biarkan minda terus berfikir…
berfikir entah apa-apa…
sampai satu ketika mata ini terlena dengan sendirinya…
meskipun masa tidurku menjadi mangsa!!

03 November 2008

monday blues...

Selalunya kalo tiba hari senin nie ramai yg akn jadi blur…
in easy word still in blues…
maklum la..2 hari dh cuti kn…
so nk start balik mood keje kena amik masa sikit…
kelakar mmg kelakar…
aku dh rase Monday blues nie since time skool dulu…
time tu aku rase mmg hari senin la hari yg paling x best…
tu yg kdg2 hari senin hari yg paling byk aku ponteng dlm 1 tahun..hahaha…
member2 pun dh immune..hehe..
tapi time skool leh la buat camtu..
time keje,jgn harap la..nak mampus buat camtu!!hikhik…
alamatnye,sengkek la aku.. =D
ape pun, blues atau tidaknya senin ni bgantung pada kite..
never make monday blues as a reason to spoilt the day…

01 November 2008

bahagiakah aku???

satu persoalan bermain di minda...
tatkala diri menyusuri perjalanan 2008...
adakah aku bahagia????
bahagia atau tidak...
cuma aku saja yang tahu...
yang pasti..
aku percaya...
ada sinar bahagia di hujung derita...

28 October 2008

genap 6 tahun roh-Nya bersemadi...AL-FATIHAH...

hari nie genap 6 tahun arwah abah meninggal dunia...
cepat masa blalu..
sedar x sedar dh 6 tahun aku bgelar anak yatim...
walau pun skrg nie dh mula utk membiasakn diri dgn keadaan...
tp sedikit sebyk,sure aku terasa kehilangan abah...
pepatah ade bkata...
'kita akn terasa pentingnya seseorg dlm hidup bile saat kita kehilangannya'...
well, aku admit ngan pepatah tu..
kitaorg start close ngan arwah bile masing2 dh mningkat dewasa..
yelah, time kecik2 dulu arwah abah nie garang bangat..
bile aku start sek men, dia dh mula cool down...
time tu kitaorg 1 family leh bgurau senda..
sampaikn org xkn pcaya bile aku kate dia adalah abah aku...
maybe sbb kawen muda...
dia mninggal pun masa umur 42 & aku plak umur 18...
of coz org x pcaya...
abah umpama cheer leader utk aku...
once aku bgtau family yg aku nk amik lesen kete...
mak aku cam x yakin but arwah abah yakin yg anak dara dia nie lulus...
indah sgt time tu...
mmg tepat ape yg dia jangka..
aku lulus tp x sempat jd 'driver' to him...
kuasa allah mgatasi segala2nya...
even pun dia bukan ayah yg sempurna tp for me..he's so PERFECT...
ketegasan arwah still bole diterima...
well, dia kena tegas sbb ank2 dia nie bole tahan nakalnya...
punca aku jd tlalu independent gak sbb arwah abah..
dia cukup x suka kalo aku tlalu bgantung pada org lain...
time sek rendah pun aku beli buku sndiri...
dia juz bg duit jer..
imagine umur aku 12 tahun time nk bt akaun bank..
arwah abah juz tunggu kt luar then tgk je aku berurusan kt kaunter..
tkontang kanting la aku bt sndiri..
mula2 mmg aku marah sbb semua kena bt sndiri..
tp after that aku dh tau prosedur nk bt akaun bank..
mmg arwah abah 'sifu' aku...
satu pkara lagi yg aku cukup suka ngan arwah abah bile...
dia marah x semua kena tempias!!!
sebaliknya org bkenaan jer yg jd tmpt amarahnya...
itu la yg dipanggil keadilan..
it's not fair bile sorg bt hal...semua kena..
pendidikan arwah abah x la tinggi mane tp..
dia nk sgt anak2 dia belajar stinggi yg bole..
aku still igt lg dgn 1 situasi bile dia ckp nk sekolahkn ank dia smpai tahap yg tinggi..
but kwn2 dia x bg support sbb pada dorg bt ape ank pompuan belajar tinggi2..
abih2 duk kt dapur..(nilah mentaliti yg x patut ujud dlm komuniti kita!!!)
straight arwah abah ckp, "dapur2 pun anak aku belajar tinggi..
ada kelulusan...tu semua utk masa depan anak2 aku..."
terus dorg diam..
bravo2... :D
and now, impian dia dh jd kenyataan...
cabaran utk aku bile dpt offer study lebey kurang sebulan dia mninggal dunia...
aku mmg dh decide xnk smbung study..
mase tu aku mmg rase down sgt2...
tp bile mgenangkn impian arwah..
aku kuatkan diri gagahkn semangat...
al hamdulillah aku bjaya abiskn diploma aku & then skang nie plan nk smbung degree plak...
hopefully impian aku nie success...
sbg anak aku titipkan doa agar roh Allahyarham Suhaimi bin Salleh dicucuri rahmat & mdapat kberkatan dari-Nya....
Al-fatihah...

open house @ umah Kecik...

Memandangkan dlm mood raya…so, open house still available…
last week kitaorg serang umah Shida, kali nie umah Kecik plak jadi sasaran…
aku gerak ngan Ayu…amik dier kt Sunway then straight g umah Kecik
sampai2 kt sana si Shida dh ader..berangan single sbb dier x bwk Danish…bole???
Ape2 je la Shida ooii…asalkn ko bhagia sudeh…heheh..
haa..hidangan yg paling syok kt umah Kecik nie ialah…spaghettisedap bangat..
lagi2 aku nie peminat spaghetti…mmg kena la ngan selera aku..
tp yg paling x tahan bile Shida asyik dok ulang makan je kejenye…
tau ler awak tu ‘merdeka pantang’..tp agak2 ler..ngeh..ngeh..
lepas geram kot..hikhik..
kira orait ler..aku tgk dier pun makin kurus sejak2 dh ader baby…
sempat gak dorg singgah umah aku..
yelah, at least dah tau area umah aku..
senang la kn kot2 ader knduri..
xyah susah2 melilau cari jalan..hahaha…

sempat lagi posing kt tangga umah Kecik..tangga pun tangga ler..hikhik..

hati terluka...

Bila hati terluka…
semua serba tak kena…
bila hati terluka…
yang indah jadi derita…
bila hati terluka…
terasa pengorbanan sia-sia belaka…
bila hati terluka…
kekecewaan mula melanda…
bila hati terluka…
diri perlukan ruang untuk bersendirian…

So, tak paham2 lagi???? I need my own space!!!

22 October 2008

my fav song for now...

Song : What About Today
Vocal By : Chris Daughtry

Shadows fill an empty heart
As love is fading,
From all the things that we are
But are not saying.
Can we see beyond the scars
And make it to the dawn?

Change the colors of the sky.
And open up to
The ways you made me feel alive,T
he ways I loved you.
For all the things that never died,
To make it through the night,
Love will find you.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
What about now?

The sun is breaking in your eyes
To start a new day.
This broken heart can still survive
With a touch of your grace.
Shadows fade into the light.
I am by your side,
Where love will find you.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love had never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
What about now?

Now that we're here,
Now that we've come this far,
Just hold on.
There is nothing to fear,
For I am right beside you.
For all my life,
I am yours.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love had never went away?
What if it's lost behind words we could never find?

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love had never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
Baby, before it's too late,
Baby, before it's too late,
What about now?

21 October 2008

kata hati...

kata hati..
ingin rasanye kuluahkn...
kata hati..
luahkan segala yg tpendam di jiwa..
kata hati...
nak jer maki pada yg x reti bahasa...
kata hati...
kongsi rasa dengan yang memahami...
kata hati...
penat dengan sketsa kehidupan...
kata hati...
indah hidup bila ada yang sayang...
kata hati...
sakit bila kecewa melanda diri...
kata hati...
bersabar menghadapi dugaan...
kata hati...
selalu fikir positif...
kata hati...
letak diri di tempat yang tinggi...
kata hati...
itulah namanya kehidupan...
kata hati...
hadapi dengan senyuman...

20 October 2008

open house...

19 hari di bulan syawal..
aku g open house member2..
x ler ramai sgt..juz 2 umah jer..
satu umah Epull & satu lg my old frenz Shida
mule2 aku g umah Epull..
first time aku g umah Epull..sorg2 plak tu..
sbb best frenz aku tu x dpt ikut kn..
so, xkn dier x pegi aku pun xnk pegi..
sian Epull..lgpun aku dh jnji ngan dier..
alang2 aku beraye umah Shida singgah ler dulu umah dier kn..
mase aku smpai ramai gak ler member2 dier..
tp haram,sekor pun aku x kenal..hahaha..
Epull kate dak2 unisel..junior aku ler tu..aduhai..terasa ‘kertu’ plak..
family Epull bt mee kari
actually aku nie bukan pminat mee kari but after rase mee kari kt umah Epull
straight aku jatuh ‘centa’ ngan mee kari..
mmg superb mee kari tu..hikhik..family dier friendly sgt..
especially his mum…Epull ader ajak aku join dier g beraya tp aku xleh join sbb nk g umah Shida plak..ape pun, thanks Epull..
after that aku konvoi ngan Kecik & Ayu g umah Shida..kitaorg g 2 kete..
info yg paling best..aku dh lame sgt x jumpe ngan dorg..
last aku jumpe Shida time dier kawen dulu which is tahun 2006..
ayu ngan Kecik plak after pindah aku x jumpe dorg lgsg..
juz borak2 kt myspace jer..
Area klang agk jem sbb clash ngan renovation & preparation Deepavali eve…
Itu pun mlilau gak ler cari jln..Kecik kate Shida slh bg direction..hampeh tul…
Tp sampai gak ler kt umah shida
lame x jumpe so, byk benda yg kitaorg borakkan..
Ader gak ler ngumpat sikit2..hehehe…
Mcm reunion plak…sempat gak aku jumpe baby shida..sebijik klon Rizz
Seronok tgk member2 aku bahagia…
Excited sgt kitaorg bborak smpai x sedar mase blalu…
kitaorg balik after maghrib..
Inilah dier kalo dh jumpe…x reti2 nk balik..hahaha…
Next open house maybe umah Kecik plak…


dari kiri; ayu, kecik, shida & me

hari bengang sedunia...

Ader mase2nye kite akn facing ngan situasi yg mbengangkn tahap gaban…
Sure ader jer benda x kena hari tu..Segalanye serba x kena..
Mase tu mmg tension sesangat…Pkara yg mudah pun leh jd complicated giler..
Dier mcm ‘berantai’ plak tau..lepas satu, satu jd…
mcm yg jd pade aku baru2 nie..mmg ‘bad day’ aku ler hari tu…
my x-classmate bt open house…
mamat nie suh ler aku tolong inform kengkwn yg lain..amanah kn..
aku pun send ler sms kt member2..
igtkn nk g ngan bestfrenz aku tp dier plak M.I.A…
call x angkat2..few times aku try call..
aku x kesah kalo dier x dpt nk pg..juz inform me k..
bukannye aku nie kejam sgt smpai xleh nk paham ngan situasi dier..
but, ape yg jd mmg bt aku heart broken..aku terasa sgt2 ngan dier..
maybe aku jer yg sensitive kot…aku mmg expect dier g sbb leh spend time 2gether..
lately nie pun dier cam xnk spend time ngan kitaorg..
lastly br dier reply sms kate dier ttido sbb penat & x dpt join da club sbb kena siapkn tesis..
is it I’m start being sensitive person or the situation getting controlling our friendship???
I’ve no idea!! Or maybe I’ve to super-duper understanding her…
our situation now totally different rite…
Then aku sms ler ngan my other frenz..kot2 ader yg nk g...
Ader sorg yg reply my sms then dier nk g tp kete broke down..
Aku nk amik dier pun bukan tau jln KL…hehehe..
Dier call aku bg direction..
So, aku pun try ler cari umah dier based on the direction..
Dh ler jln jem..aku dh agk something happen bile semua jln jem mmanjang + ngan hujan lebat plak trun…
and tepat ngan ape yg aku jangka..After sampai kt area Zoo Negara aku call dier for ask the further direction…
guess what??? Dier xder kt umah sbb g open house umah lain..
Aku x tau mane silapnye..
Is that aku yg slh sbb x inform dier or dier yg slh sbb x call aku for confirmation???
I really don’t know...what ever!!
so, aku pun tpakse la patah balik g Kg. Melayu Subang..
bayangkn la..jarak dr umah aku ngan Kg Melayu Subang bukan jauh mane pun..
but, I’ve spend almost 3 hours to reach there..
Meredah traffic jem yg teruk tahap gaban for nothing…
x worth it langsung…mbazir mase & of coz minyak kete aku..adoyai…
but, I think positive..at least aku tau area ampang especially Zoo Negara.. =))
Am I gonna be crazy???
Maybe not coz benda2 camni dh bese jd dlm life aku..
Dh immune pun…aku dh malas nk feel frustrated dh…
Dh penat!!!

18 October 2008

kesunyian melanda....

kdg2 sure kite rase idup nie sunyi sgt..
even ramai kwn2, x semua leh spend time ngan kite..
masing2 ader life & komitmen...
even nk jumpe sat pun payah sgt...
mcm yg aku ckp dlm blog2 lps, kterbatasan waktu...
mmg ler itu bukan alasan..
tp sbg manusia kite juz leh plan tp kuasa tuhan mgatasi segala2nye...
mcm dlm usia aku yg muda remaja nie..hikhik...
majoriti ramai kwn2 aku yg dh kawen...x kurang gak ader yg still study & dlm usaha mmantapkn karier masing2...
so, time nk hang out tu terhad sgt...
same gak ler ngan best fren aku yg 2 org tu..
Ija ngan Epull bz ngan study life & this final year for them..
so, they hav to struggle...bz la tu kn...
mane la nk same ngan aku yg dh keje nie..
weekend ader la time free sikit...
tp study life nie timing x mnentu...
kdg2 aku rindu time study dolu2...
even bz tahap mane pun we all still ader mase gak nk hang out..
x dpt hang out siang2 bute..we all hang out ler mlm2..
but life change..also change the environment...
ape pun,that's what life called...

13 October 2008

selamat hari raya....

Salam aidilfitri…hari nie hari ke-13 kite mraikan syawal…baru hari nie gak aku bkesempatan nk update blog..maklum ler lps abis cuti, keje melambak menanti utk aku siapkn..ngehngeh..sambutan raya kali nie sederhana tp still meriah..tahun nie gak 1st raya aku ‘single’…maklum ler tahun2 sblmnya aku kn beraya ala2 ‘bergu’..tp frankly speaking aku happy…mmg ler ader rase sedey sikit..tipu la kalo xder kn…tp aku lg happy raya camni…xyah aku nk rushing2 set schedule & xyah sibuk2 nk jaga hati org..ikut suka hati aku ler nk raya mane pun…hahaha…tahun nie gak budget raya aku increase…al hamdulliah rezeki lebey…merasa gak la family ngan ank2 buah aku yg comel2 tu duit raya…seronok gak bg duit raya nie..walau pun jauh di sudut hati terasa gak ler sbb xleh nk dapat duit raya lg kn…huhuhu…maklum ler usia dh btambah..bwk2 ler sedar diri..ahaks….but I still like the feeling..bile bebudak nie dapat duit raya dari aunty dorg yg cute nie, the expression make me so cheerful..walau pun x byk mane duit raya tu (nasib baik dorg x pndai demand lg..hehehe)… Rutin harian di pagi syawal cam biase la mziarahi pusara ayahanda tercinta..sedar2 dah 6 tahun aku beraya tanpa ‘abah’..hanya doa mampu aku titipkan utk abah..Al-Fatihah…then aku beraya ke Tg. Malim (belah arwah abah) & Bagan Datoh (belah my mum)…same jgk cam raya yg lepas2…lps nie sure sibuk ngan open house plak…aku br g umah Ija last week..tunggu dorg plak dtg umah aku..actually pada aku ler xder istilah open house nie…name pun raya kn..juz dtg je la..xkn aku nk halau org yg dtg umah aku nk beraya kn…hikhikhik…ape pun aku nk amik kesempatan nk ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin…

28 September 2008

hang out @ shah alam...

Tiga hari lagi mjelangnya aidilfitri,aku hang out ngan Epull & Ija...lately nie kitaorg getting close back...every time planning nk hang out sure jd.. J Al-Hamdulillah kitaorg buka puasa sekali..kali nie Pak Li Kopitiam Sek. 7 jd lokasi kitaorg...itu pun nyaris2 x jd lepak situ sbb name aku xder dlm reservation list dorg...hampeh tul!!!aku dh call ari Khamis,tup2 xder plak..aku dh start ler angin kn...lastly, one of the staff bg tmpt kat kitaorg...maybe sbb dier dh tgk aku start nk btukar jd ‘hijau’ kot..heehehe...dugaan di bulan ramadhan..sabo je la...evven pun kitaorg dtg kul 6.30 tp service mmg superb!!!kredit to Pak Li Kopitiam...kitaorg dpt mkanan on time..lebey kurang 10 minit sblm azan bkumandang...aku peratikan pun xder customer yg dpt order lmbt...mmg best...after mkn2 kitaorg straight g lepak Dataran Shah Alam...borak2 sambil posing2...kali nie Epull & Ija bwk camera masing2..apa lagi posing sakan la...nak2 plak our camera freak ader...hem..mjadi la xtvt posing2 nie..kitaorg x lepak lame sangat pun sbb Ija ader hal..frust tul la...br nk plan lepak putrajaya..nmpknye xder rezeki kitaorg ler..xpe2 esk masih ader....ape pun fun sgt hari nie...luv both of them much!!!coming soon hang out after raya plak...

member lame...

=)) aku juz nk share pkara yg bt aku happy baru2 nie..
berkat ramadhan & syawal kali nie, aku reunite balik ngan member2 aku time dolu2..
kitaorg brempat..
kire cam 1 geng ler...
x sangke dpt jumpe balik..
b4 dis kitaorg lost contact..
bile ramai yg dh kuar dari sunway..
i mean dh pindah kitaorg terus lost..
kterbatasan waktu mbuatkn kitaorg ssh nk jumpe..
even pindah kt area2 sgor pun kitaorg payah nk jumpe..
dekat tp jauh..hikhik..
but now, here we come..
kuasa Allah mgatasi segala2nye...
kitaorg jd close balik...
telefon sbg perantaraan utk mgeratkan ikatan silaturrahim yg sedia tjalin antara kitaorg....
x dilupakan jgk teknologi IT...
ape lagi MYSPACE ngan YM ler...
Cerita bmula bile aku pindah dari shah alam ke sunway tahun 1995..
aku ngan shida mmg dh close dr shah alam lg..
kitaorg kwn dr kecik..
kiranye antara kitaorg berempat, aku ngan shida dh kawan lame..
lebey kurang 8 tahun...
after that aku jumpe ngan mas..
our baby dlm group nie...
then bile ayu pindah sunway tahun 1996, btambah la lagi kawan kitaorg...
b4 dis ayu stay kg...
so, kitaorg mlalui zaman kanak2 2gether..
mcm2 kes...
zaman budak2 kn...
bukan kire ape pun..
yg penting happy jer..
zaman kanak2 ler zaman yg suci bg aku..
sbb, kalo gado2 pun sure x lame...
no heart feeling...huhuhu...
kitaorg gak mlalui fasa remaja 2gether...
zaman yg pada aku penuh ngan suka duka..
zaman berani nk try segala2nye...
same ader benda yg elok mahupun yg hampeh...
mase tu dh rase diri hebat sgt...hahaha...
lg2 kitaorg nie mbesar di tgh2 kaw mbangun...
ape x nye..SUNWAY PYRAMID tgh gah...
kitaorg smpai leh gie pyramid tu ngan pakai baju kurung jer...
selambe badak..
yelah dh depan umah kn..
xyah ssh2 nk naik bas...hikhik..
cube suh kitaorg g skang nie pakai baju kurung..jgn harap ler!!!
ape pun, kdua2 zaman tu aku lalui ngan penuh happy..
best sgt time tu...
Skang nie semua dh dewasa..
dh ader life masing2...
ayu ngan shida dh kawen...
dh ader ank pun..
jd aunty zana ler aku...ngeh..ngeh...
aku ngan mas plak still single & available...hikhik...
aku sempat gie majlis kawen shida dulu..
dr akad nikah smpai ler ke majlis sanding...
muka aku jer kt stu...hahahha..
majlis ayu aku x pg sbb x invite..
kate ayu dier bt majlis kecik2 jer..
aku pun x slhkn dier..
lgpun time tu kitaorg kn lost contact...
mane la dier dpt jemput aku...
mas plak tgh sibuk mbina kerjaya...
skang nie tgh keje kt pyramid...
lgpun dier je yg stay tinggal kt sunway tu...
suke aku tgk member2 bahagia..
aku plak cam bese la..
bahagia di bumi puchong..
so, insya allah kitaorg akn gathering time syawal nnt..
location???maybe kt umah shida @ klang..
ape2 pun, hopefully, gathering kitaorg dpt dlaksanakan....

C.I.N.T.A

C.I.N.T.A....5 huruf keramat yg mempunyai pelbagai pengertian...pelbagai rasa...pelbagai jenis...bgantung kepada cara kite mtafsirkannye...ader yg kate CINTA ITU BUTA....well, pada aku cinta x penah buta sebenarnye tapi manusia yg jd buta bile bhadapan dengan situasi cinta...seringkali tperangkap dengan mainan cinta...seringkali tersilap penilaian bile bhadapan dengan ujian cinta...seringkali khilaf bile soal cinta diperbandingkan...Sememangnye soal cinta ni agak rumit..rumit utk dimengertikan...kdg2 kite selalu merasakan jodoh itu sampai bile kite jumpe dgn seseorg yg pada pndangan kite dier adalah yg terbaik...namun, kite hanya merancang tapi Allah yg mnentukan segala2nya..JANGAN CEPAT PERASAN!!! Cuba kenal feedback seseorg thadap kite sebelum buat spekulasi...ader manusia yg jenis MESRA ALAM...semua org cam special utk dier...tp xder ape2 feeling pun..juz anggap as a frenz...masa nie la kite kena pndai mnilai..namun, ada kalanya sbg manusia kite tlepas pandang...SALAH MEMBUAT PENILAIAN...at the end feel frustrated..sbb kite dh salah anggap...KEKECEWAAN adalah lumrah dalam pcintaan...bhhadapn dgn situasi kkecewaan sebenarnye boleh mbantu untuk kite lebih mgenali antara 1 sama lain...masa nilah kite leh kenal true colour that person...yelah, sometime ader org yg cukup material as a frenz tapi hampeh dalam bab2 cinta nie..ader juga yg sebaliknya.. elakkan dari bt pkara2 yg bodoh semata2 kononnya nk hilangkn rase kecewa..walaupun gagal dlm kes cinta kite still ader family & frenz...x guna utk rase kecewa..buang masa jer..lgpun kalau kite meratapi kkecewaan nmpk sgt la kite nie lemah...silap2 leh jd bahan gelak ketawa org yg kecewakan kite..lg haru kn!!!belajar utk terima kkecewaan dengan hati yg terbuka..ader hikmah di sebalik kekecewaan...buka lembaran baru & hadapi hari mendatang dgn positif...pasti KEGEMBIRAAN AKAN MENYINARI KEHIDUPAN...x salah untuk meluahkan perasaan...tp pada aku la step nie LELAKI YG PATUT MULAKAN!!!walaupun zaman dh berubah ader juga sesetengah pkara still dlm batasan...maybe pada sesetengah org x kisah pun sape yg mulakan dulu..but not me...rase cam x kena ngan budaya timur kita plak..cewah...hehehe...kan lagi budiman/gentleman kalau pihak lelaki yg mulakan...it’s getting more serius i think...soal sama ade diterima @ reject adalah pkara kedua...bak kata pujangga [aku pun x sure ader ke x tp aku selalu drg ayat nie.. ;)] “lebih baik kite frust lps luahkan ape yg dirase drpd frust sbb x luahkan ape2 & akhirnya cinta tlepas dari genggaman”...adat la kdg2 kite dapat ape yg kite nak...life it’s not easy,babe!!congrats pada yg cintanya bbalas.. sure rase bahagia bangat...yelah, dpt org yg disayangi..silap2 senyum sampai ke telinga..tapi ader byk lagi fasa yg perlu dilalui..hubungan perlu dijaga..disemai ngan kasih sayang..dibaja ngan kepercayaan...baru la jadi mekar...kena lebey tolerate...jgn dok ‘jual ikan’ [sellfish]... silap2 leh hancur relation walaupun sayang bangat kt dier...lg satu jgn ler sekali2 HANCURKAN KEPERCAYAAN...sbb once kite dh hilang kpercayaan mmg susah ler nk bt org pcaya kt kite balik...mase tu kalo nk rase MENYESAL pun dh x guna..IT’S TOO LATE!!!tp kalo diberi peluang, HARGAILAH PELUANG tu sbb ianya xkn dtg dua kali...

p/s HARGAILAH ORG2 DI SEKELILING ANDA...

25 September 2008

kemeriahan syawal mula terasa...

hari ke-25 umat Islam seluruh dunia berpuasa..bermakna tinggal 5 hari lagi kita akan menyambut aidilfitri...sure skang nie dh terasa kemeriahannya..lagu raya pun mula bkumandang dgn lebih kerap..lagi la terasa dh dekat...aku lum bkesempatan nk shopping raya lagi..tp this saturday dh janji nk hang out ngan two my best frenz yg mereng lagi sengal..hahaha...so, leh la aku shopping sekali..itu pun kalo ader yg bkenan di hati la..hikhik...preparation raya pun aku lum bt lagi..ayoo...tahun nie cam kureng sikit..lagi2 aku ni bz ngan keje so x tfikir pasal preparation..maybe juz bt last2 minit...kalo tahun lps aku ngan family sibuk ngan biz kuih raya tp tahun nie kitaorg x bt..mcm yg aku ckp td ler..semua bz..xder mase nk bt..kuih raya utk diri sndiri pun lum bt lagi..ya ampun..nmpknye aku kena cri time utk bt kuih raya...aku start cuti hari isnin 29 September 2008 & balik keje balik hari Selasa 07 Oktober 2008..bmakne aku ader mase hari jumaat till malam raya..sempat ke ek????
nk amik baju raya lagi...hopefully sempat ler kn...x sempat pun aku kena sempat2 kn gak...huhuhu...ala...nk service kete lg..isk..pening pale otak aku...nie ler padahnye bile bt last2 minit...tp xpe..Insya allah aku sempat bt tu semua..lg pun bukan dan2 tu aku nk balik raya kn..

23 September 2008

B.N.T.L

baru2 nie best frenz aku post t-shirt kt aku..
lawa bangat..
design simple but nice..
i like it..hehehe..
credit to Epull.. thanks babe!!
kirenye t-shirt nie ala2 baju band dorg..
as a frenz aku support la member2 aku nyer xtvt..
lg pun sape la nk tolong kengkwn kalo bukan kiter kn.. :)
so, x sabar nk tuggu show dorg..(wah..show tu jgn main2.. :D)
disamping aku leh pakai baju yg cute tu leh gak aku release tensen ngan layan live band..hehehe...
lgpun x lame x layan live band sejak2 dh retired nie..hihi..
amacam cute x design shirt nie???






19 September 2008

lagu raya...

Sedar x sedar kita dh mlalui 19 ramadhan...bmakna lg 11 hari syawal akn mjelang tiba..sure skang nie umat islam sibuk ngan psiapan aidilfitri..mjelangnya aidilfitri bmakna akn bkumandang la lagu raya di corong2 radio @ pusat mbeli-belah...x meriah rasenye kalau xder lagu raya...sama ader lagu baru @ lagu lama, ttp memeriahkan suasana..
Tp bg aku lagu lama ttp dihati..feeling agk bbeza..maybe susunan lagu dan senikata yg mbuatkan lagu lama ttp mdapat tmpt di hati para pdengarnye..lebey sayu & syahdu..yg paling penting iramanya terus menusuk ke kalbu..wah, kn dh kuar bahasa sastera aku...hikhik...ape pun tpulang pade citarasa masing2..setiap org ader minat masing2 kn..walaupun lagu2 raya nie dirakam semula ke versi baru tp aku ttp suke dgn versi asal..sbb sometime ader gak lagu2 raya versi lama diberi nafas baru tp hilang plak originalitinye..ader gak smpai mrosakkan ksenian lagu tu..ntah ape2 ntah..better nyanyi lagu baru dr nyanyi lagu lama then mrosakkan lagu..ader a few la lagu raya yg aku sure nk dgr bile time nk raya..antaranya:-
  • pulanglah (aishah)
  • suasana di hari raya (anuar zain & ellina)
  • satu hari di hari raya (m.nasir)
  • ku pohon restu ayah bonda (mamat exist)
  • selamat berhari raya (rahimah rahim)
  • selamat hari raya (allahyarhamah saloma)
  • balik kampung (allahyarham sudirman)
  • dari jauh ku pohon maaf (allahyarham sudirman)
actually byk lagi lagu2 raya yg aku suke dgr..tp aku just list down yg mane aku paling suke nk dgr...hikhik...

15 September 2008

korban mercun...

setiap kali menjelangnya syawal sure kiter akn drg bebudak yg cedera & hilang anggota badan dek angkara mercun @ bunga api...berita nie sure akn tpampang kat dada2 akhbar..sama ader secara sedar @ x, fenomena nie dh jd pkara biase!even pun kerajaan dh MENGHARAMKAN BUNGA API & MERCUN tapi penjualannye still dpt kite tgk kt mane2..baru2 nie aku gie ole2 kt s.alam sek. 18 ader gak tpandang satu mamat nie jual bunga api..well, mmg ler x meriah kalau xder bunga api @ mercun tp kalau sampai mbahayakan nyawa, wajarlah benda tu diharamkn..kdg2 nk slhkn parents pun xleh gak..bebudak skang nie bukan main advancenye..kalau x bg dier bt sorok2...tau2 jer dh cedera parah..parents gak yg ssh..kan dh mmalukn family..rasenye semua pihak kena main peranan...kalau betul nk boikot benda nie boikot betul2..ape pun, tepuk dada tanye selera..kite lebey tau mana yg baik & buruk kn..pokok pangkalnye sndiri yg tentukan..sebagai golongan dewasa,pantaulah anak2 kite & tunjukkan teladan yg baik...

10 September 2008

back stabbing...

saje guna term english..smlm aku layan radio mase nk drive balik umah..ader 1 caller nie call bgtau yg dier frust sgt sbb ader member yg dier sgt2 pcaya tup2 leh back stabbing @ tikam blkg..nie kes kwn mkn kwn la nie..mamat nie punye la baik ngan dier tp at da same time leh buruk2kn mamat nie kt member2 lain..maunye x berangin satu bdn..pelik2..kdg2 kalau nk difikirkn knape ler mesti nk ader kes tikam blkg..kan elok kalau ader org baik ngan kiter..yelah, idup kt dunia nie mane leh sorg2 kan..sure kiter nk some1 yg kite leh panggil SAHABAT SEJATI...karang org panggil kera sumbang plak..tp tulah, lumrah manusia..PHD x sudah2..sepatutnye kite jaga nilai persahabatan tp sesetengah manusia lagi suka agaknye kalau ader ramai musuh..benda nie mane2 pun leh jd..even zaman sek pun dh penah tjadi...x dinafikan aku pun penah kena..igtkn bile dh kena time sek, tlepas la bala time study kt u..aleh2 benda same gak happen..kite punye la niat baik ngan org tp x semua org niat baik ngan kiter..kdg2 ader gak yg suka amik kesempatan..aku cukup hangin ngan manusia yg x reti nk appreciate kwn dier sndiri..aku nie pun bukan ler baik sgt kn..tp stakat nie aku x penah ler nk back stabbing org lain..bt ape bt camtu..bt menambahkn musuh jer..tp x tau ler kalau2 aku nie tlepas laku..hikhik..x perasan kalau2 penah back stabbing org...bile back stabbing blaku, sure pkara yg paling mberi kesan adalah KEPERCAYAAN..sakit babe kalau kpercayaan dikhianati..lg satu skali kpercayaan tcalar, mmg payah la nk dpt balik..sure org ssh nk pcaya balik..mgambil masa btahun2..bukan senang nk bt org pcaya kt kite so, x reti2 nk appreciate nilai kepercayaan...
bukan senang gak nk lupakn perasaan bile kepercayaan dikhianati..org lain senang jer cakap lupakan..yelah, x rase kn leh la ckp suh lupakan...tp kite yg mnanggung sakitnye...
so, moral of the story hargailah kengkawan korang & hargai kepercayaan org lain pada kiter..mcamne kite sakit hati bile org khianati kpercayaan kite macam tu la gak org lain akn rase..bt kengkawan aku..(korg tau kn korg sape, no need to mention it kang lebey glamer plak..hahaha) aku syg bangat kt korg...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...