28 October 2008

genap 6 tahun roh-Nya bersemadi...AL-FATIHAH...

hari nie genap 6 tahun arwah abah meninggal dunia...
cepat masa blalu..
sedar x sedar dh 6 tahun aku bgelar anak yatim...
walau pun skrg nie dh mula utk membiasakn diri dgn keadaan...
tp sedikit sebyk,sure aku terasa kehilangan abah...
pepatah ade bkata...
'kita akn terasa pentingnya seseorg dlm hidup bile saat kita kehilangannya'...
well, aku admit ngan pepatah tu..
kitaorg start close ngan arwah bile masing2 dh mningkat dewasa..
yelah, time kecik2 dulu arwah abah nie garang bangat..
bile aku start sek men, dia dh mula cool down...
time tu kitaorg 1 family leh bgurau senda..
sampaikn org xkn pcaya bile aku kate dia adalah abah aku...
maybe sbb kawen muda...
dia mninggal pun masa umur 42 & aku plak umur 18...
of coz org x pcaya...
abah umpama cheer leader utk aku...
once aku bgtau family yg aku nk amik lesen kete...
mak aku cam x yakin but arwah abah yakin yg anak dara dia nie lulus...
indah sgt time tu...
mmg tepat ape yg dia jangka..
aku lulus tp x sempat jd 'driver' to him...
kuasa allah mgatasi segala2nya...
even pun dia bukan ayah yg sempurna tp for me..he's so PERFECT...
ketegasan arwah still bole diterima...
well, dia kena tegas sbb ank2 dia nie bole tahan nakalnya...
punca aku jd tlalu independent gak sbb arwah abah..
dia cukup x suka kalo aku tlalu bgantung pada org lain...
time sek rendah pun aku beli buku sndiri...
dia juz bg duit jer..
imagine umur aku 12 tahun time nk bt akaun bank..
arwah abah juz tunggu kt luar then tgk je aku berurusan kt kaunter..
tkontang kanting la aku bt sndiri..
mula2 mmg aku marah sbb semua kena bt sndiri..
tp after that aku dh tau prosedur nk bt akaun bank..
mmg arwah abah 'sifu' aku...
satu pkara lagi yg aku cukup suka ngan arwah abah bile...
dia marah x semua kena tempias!!!
sebaliknya org bkenaan jer yg jd tmpt amarahnya...
itu la yg dipanggil keadilan..
it's not fair bile sorg bt hal...semua kena..
pendidikan arwah abah x la tinggi mane tp..
dia nk sgt anak2 dia belajar stinggi yg bole..
aku still igt lg dgn 1 situasi bile dia ckp nk sekolahkn ank dia smpai tahap yg tinggi..
but kwn2 dia x bg support sbb pada dorg bt ape ank pompuan belajar tinggi2..
abih2 duk kt dapur..(nilah mentaliti yg x patut ujud dlm komuniti kita!!!)
straight arwah abah ckp, "dapur2 pun anak aku belajar tinggi..
ada kelulusan...tu semua utk masa depan anak2 aku..."
terus dorg diam..
bravo2... :D
and now, impian dia dh jd kenyataan...
cabaran utk aku bile dpt offer study lebey kurang sebulan dia mninggal dunia...
aku mmg dh decide xnk smbung study..
mase tu aku mmg rase down sgt2...
tp bile mgenangkn impian arwah..
aku kuatkan diri gagahkn semangat...
al hamdulillah aku bjaya abiskn diploma aku & then skang nie plan nk smbung degree plak...
hopefully impian aku nie success...
sbg anak aku titipkan doa agar roh Allahyarham Suhaimi bin Salleh dicucuri rahmat & mdapat kberkatan dari-Nya....
Al-fatihah...

open house @ umah Kecik...

Memandangkan dlm mood raya…so, open house still available…
last week kitaorg serang umah Shida, kali nie umah Kecik plak jadi sasaran…
aku gerak ngan Ayu…amik dier kt Sunway then straight g umah Kecik
sampai2 kt sana si Shida dh ader..berangan single sbb dier x bwk Danish…bole???
Ape2 je la Shida ooii…asalkn ko bhagia sudeh…heheh..
haa..hidangan yg paling syok kt umah Kecik nie ialah…spaghettisedap bangat..
lagi2 aku nie peminat spaghetti…mmg kena la ngan selera aku..
tp yg paling x tahan bile Shida asyik dok ulang makan je kejenye…
tau ler awak tu ‘merdeka pantang’..tp agak2 ler..ngeh..ngeh..
lepas geram kot..hikhik..
kira orait ler..aku tgk dier pun makin kurus sejak2 dh ader baby…
sempat gak dorg singgah umah aku..
yelah, at least dah tau area umah aku..
senang la kn kot2 ader knduri..
xyah susah2 melilau cari jalan..hahaha…

sempat lagi posing kt tangga umah Kecik..tangga pun tangga ler..hikhik..

hati terluka...

Bila hati terluka…
semua serba tak kena…
bila hati terluka…
yang indah jadi derita…
bila hati terluka…
terasa pengorbanan sia-sia belaka…
bila hati terluka…
kekecewaan mula melanda…
bila hati terluka…
diri perlukan ruang untuk bersendirian…

So, tak paham2 lagi???? I need my own space!!!

22 October 2008

my fav song for now...

Song : What About Today
Vocal By : Chris Daughtry

Shadows fill an empty heart
As love is fading,
From all the things that we are
But are not saying.
Can we see beyond the scars
And make it to the dawn?

Change the colors of the sky.
And open up to
The ways you made me feel alive,T
he ways I loved you.
For all the things that never died,
To make it through the night,
Love will find you.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
What about now?

The sun is breaking in your eyes
To start a new day.
This broken heart can still survive
With a touch of your grace.
Shadows fade into the light.
I am by your side,
Where love will find you.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love had never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
What about now?

Now that we're here,
Now that we've come this far,
Just hold on.
There is nothing to fear,
For I am right beside you.
For all my life,
I am yours.

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love had never went away?
What if it's lost behind words we could never find?

What about now?
What about today?
What if you're making me all that I was meant to be?
What if our love had never went away?
What if it's lost behind words we could never find?
Baby, before it's too late,
Baby, before it's too late,
Baby, before it's too late,
What about now?

21 October 2008

kata hati...

kata hati..
ingin rasanye kuluahkn...
kata hati..
luahkan segala yg tpendam di jiwa..
kata hati...
nak jer maki pada yg x reti bahasa...
kata hati...
kongsi rasa dengan yang memahami...
kata hati...
penat dengan sketsa kehidupan...
kata hati...
indah hidup bila ada yang sayang...
kata hati...
sakit bila kecewa melanda diri...
kata hati...
bersabar menghadapi dugaan...
kata hati...
selalu fikir positif...
kata hati...
letak diri di tempat yang tinggi...
kata hati...
itulah namanya kehidupan...
kata hati...
hadapi dengan senyuman...

20 October 2008

open house...

19 hari di bulan syawal..
aku g open house member2..
x ler ramai sgt..juz 2 umah jer..
satu umah Epull & satu lg my old frenz Shida
mule2 aku g umah Epull..
first time aku g umah Epull..sorg2 plak tu..
sbb best frenz aku tu x dpt ikut kn..
so, xkn dier x pegi aku pun xnk pegi..
sian Epull..lgpun aku dh jnji ngan dier..
alang2 aku beraye umah Shida singgah ler dulu umah dier kn..
mase aku smpai ramai gak ler member2 dier..
tp haram,sekor pun aku x kenal..hahaha..
Epull kate dak2 unisel..junior aku ler tu..aduhai..terasa ‘kertu’ plak..
family Epull bt mee kari
actually aku nie bukan pminat mee kari but after rase mee kari kt umah Epull
straight aku jatuh ‘centa’ ngan mee kari..
mmg superb mee kari tu..hikhik..family dier friendly sgt..
especially his mum…Epull ader ajak aku join dier g beraya tp aku xleh join sbb nk g umah Shida plak..ape pun, thanks Epull..
after that aku konvoi ngan Kecik & Ayu g umah Shida..kitaorg g 2 kete..
info yg paling best..aku dh lame sgt x jumpe ngan dorg..
last aku jumpe Shida time dier kawen dulu which is tahun 2006..
ayu ngan Kecik plak after pindah aku x jumpe dorg lgsg..
juz borak2 kt myspace jer..
Area klang agk jem sbb clash ngan renovation & preparation Deepavali eve…
Itu pun mlilau gak ler cari jln..Kecik kate Shida slh bg direction..hampeh tul…
Tp sampai gak ler kt umah shida
lame x jumpe so, byk benda yg kitaorg borakkan..
Ader gak ler ngumpat sikit2..hehehe…
Mcm reunion plak…sempat gak aku jumpe baby shida..sebijik klon Rizz
Seronok tgk member2 aku bahagia…
Excited sgt kitaorg bborak smpai x sedar mase blalu…
kitaorg balik after maghrib..
Inilah dier kalo dh jumpe…x reti2 nk balik..hahaha…
Next open house maybe umah Kecik plak…


dari kiri; ayu, kecik, shida & me

hari bengang sedunia...

Ader mase2nye kite akn facing ngan situasi yg mbengangkn tahap gaban…
Sure ader jer benda x kena hari tu..Segalanye serba x kena..
Mase tu mmg tension sesangat…Pkara yg mudah pun leh jd complicated giler..
Dier mcm ‘berantai’ plak tau..lepas satu, satu jd…
mcm yg jd pade aku baru2 nie..mmg ‘bad day’ aku ler hari tu…
my x-classmate bt open house…
mamat nie suh ler aku tolong inform kengkwn yg lain..amanah kn..
aku pun send ler sms kt member2..
igtkn nk g ngan bestfrenz aku tp dier plak M.I.A…
call x angkat2..few times aku try call..
aku x kesah kalo dier x dpt nk pg..juz inform me k..
bukannye aku nie kejam sgt smpai xleh nk paham ngan situasi dier..
but, ape yg jd mmg bt aku heart broken..aku terasa sgt2 ngan dier..
maybe aku jer yg sensitive kot…aku mmg expect dier g sbb leh spend time 2gether..
lately nie pun dier cam xnk spend time ngan kitaorg..
lastly br dier reply sms kate dier ttido sbb penat & x dpt join da club sbb kena siapkn tesis..
is it I’m start being sensitive person or the situation getting controlling our friendship???
I’ve no idea!! Or maybe I’ve to super-duper understanding her…
our situation now totally different rite…
Then aku sms ler ngan my other frenz..kot2 ader yg nk g...
Ader sorg yg reply my sms then dier nk g tp kete broke down..
Aku nk amik dier pun bukan tau jln KL…hehehe..
Dier call aku bg direction..
So, aku pun try ler cari umah dier based on the direction..
Dh ler jln jem..aku dh agk something happen bile semua jln jem mmanjang + ngan hujan lebat plak trun…
and tepat ngan ape yg aku jangka..After sampai kt area Zoo Negara aku call dier for ask the further direction…
guess what??? Dier xder kt umah sbb g open house umah lain..
Aku x tau mane silapnye..
Is that aku yg slh sbb x inform dier or dier yg slh sbb x call aku for confirmation???
I really don’t know...what ever!!
so, aku pun tpakse la patah balik g Kg. Melayu Subang..
bayangkn la..jarak dr umah aku ngan Kg Melayu Subang bukan jauh mane pun..
but, I’ve spend almost 3 hours to reach there..
Meredah traffic jem yg teruk tahap gaban for nothing…
x worth it langsung…mbazir mase & of coz minyak kete aku..adoyai…
but, I think positive..at least aku tau area ampang especially Zoo Negara.. =))
Am I gonna be crazy???
Maybe not coz benda2 camni dh bese jd dlm life aku..
Dh immune pun…aku dh malas nk feel frustrated dh…
Dh penat!!!

18 October 2008

kesunyian melanda....

kdg2 sure kite rase idup nie sunyi sgt..
even ramai kwn2, x semua leh spend time ngan kite..
masing2 ader life & komitmen...
even nk jumpe sat pun payah sgt...
mcm yg aku ckp dlm blog2 lps, kterbatasan waktu...
mmg ler itu bukan alasan..
tp sbg manusia kite juz leh plan tp kuasa tuhan mgatasi segala2nye...
mcm dlm usia aku yg muda remaja nie..hikhik...
majoriti ramai kwn2 aku yg dh kawen...x kurang gak ader yg still study & dlm usaha mmantapkn karier masing2...
so, time nk hang out tu terhad sgt...
same gak ler ngan best fren aku yg 2 org tu..
Ija ngan Epull bz ngan study life & this final year for them..
so, they hav to struggle...bz la tu kn...
mane la nk same ngan aku yg dh keje nie..
weekend ader la time free sikit...
tp study life nie timing x mnentu...
kdg2 aku rindu time study dolu2...
even bz tahap mane pun we all still ader mase gak nk hang out..
x dpt hang out siang2 bute..we all hang out ler mlm2..
but life change..also change the environment...
ape pun,that's what life called...

13 October 2008

selamat hari raya....

Salam aidilfitri…hari nie hari ke-13 kite mraikan syawal…baru hari nie gak aku bkesempatan nk update blog..maklum ler lps abis cuti, keje melambak menanti utk aku siapkn..ngehngeh..sambutan raya kali nie sederhana tp still meriah..tahun nie gak 1st raya aku ‘single’…maklum ler tahun2 sblmnya aku kn beraya ala2 ‘bergu’..tp frankly speaking aku happy…mmg ler ader rase sedey sikit..tipu la kalo xder kn…tp aku lg happy raya camni…xyah aku nk rushing2 set schedule & xyah sibuk2 nk jaga hati org..ikut suka hati aku ler nk raya mane pun…hahaha…tahun nie gak budget raya aku increase…al hamdulliah rezeki lebey…merasa gak la family ngan ank2 buah aku yg comel2 tu duit raya…seronok gak bg duit raya nie..walau pun jauh di sudut hati terasa gak ler sbb xleh nk dapat duit raya lg kn…huhuhu…maklum ler usia dh btambah..bwk2 ler sedar diri..ahaks….but I still like the feeling..bile bebudak nie dapat duit raya dari aunty dorg yg cute nie, the expression make me so cheerful..walau pun x byk mane duit raya tu (nasib baik dorg x pndai demand lg..hehehe)… Rutin harian di pagi syawal cam biase la mziarahi pusara ayahanda tercinta..sedar2 dah 6 tahun aku beraya tanpa ‘abah’..hanya doa mampu aku titipkan utk abah..Al-Fatihah…then aku beraya ke Tg. Malim (belah arwah abah) & Bagan Datoh (belah my mum)…same jgk cam raya yg lepas2…lps nie sure sibuk ngan open house plak…aku br g umah Ija last week..tunggu dorg plak dtg umah aku..actually pada aku ler xder istilah open house nie…name pun raya kn..juz dtg je la..xkn aku nk halau org yg dtg umah aku nk beraya kn…hikhikhik…ape pun aku nk amik kesempatan nk ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...